Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Intreview 004: Lostra

Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς την ιστορία του καλλιτέχνη, με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει κανείς τις μουσικές ρίζες του, τις επιρροές του, τις συνεργασίες του καθώς και το τι τύπος είναι!
Όλα αυτά, είναι ζητήματα που κάνουν τη διαφορά, ειδικά όταν εκτός των άλλων σημασία έχει η διασκέδαση με κοινό παρονομαστή το μουσικό γούστο και την καλή συμπεριφορά.
Στο τέταρτο επεισόδιο, επικοινωνούμε με ακόμα έναν καλεσμένο του D-side μικροfest, τον Lostra!

δ: Πριν ξεκινήσουμε, θα ήθελα να συστηθείς στον κόσμο και να μας πεις λίγα πράγματα για εσένα.

L: Ονομάζομαι Κώστας Σπυρόπουλος, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Γερμανία και πρωτοξεκίνησα να ασχολούμαι με την μουσική το 1990 παρακολουθώντας μαθήματα κιθάρας σε ωδείο.

δ: Πως προέκυψε το κεφάλαιο Djing στην ζωή σου και ποιές ήταν οι σημαντικές επιρροές σου?
L: Ξεκίνησα να παίζω μουσική στο μαγαζί ενός φίλου το καλοκαίρι του 1995 από σπόντα, παίζοντας κυρίως βινύλια και cd χωρίς beatmatching. Δεν άργησε αυτό το πράγμα να με τραβήξει και να με συνεπάρει οπότε άρχισα να επενδύω όλο και περισσότερο σε βινύλια και τον σχετικό εξοπλισμό μέχρι που έφτασα τον Δεκέμβριο του ’96 να διοργανώσω μαζί με φίλους το πρώτο techno πάρτυ στο αίθριο της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και μετά το ένα έφερε το άλλο.
Οι επιρροές μου είναι κυρίως από Γερμανία (Βερολίνο & Φρανκφούρτη) και Αμερική (Chicago & Detroit). Label όπως Τresor, UR, Force Inc., Basic Channel, Playhouse κ.α. έχουν διαμορφώσει την μουσική που έχω μέσα μου.

δ: Ποιος είναι ο πρώτος δίσκος που αγόρασες; Πότε; Πού βρήκες τα λεφτά;
To δίσκο τον πήρα το 1990 και τα λεφτά ήταν από το χαρτζηλίκι που είχα.

δ: Πώς θα περιέγραφες τον ήχο σου σε κάποιον που δε σ' έχει ακουστά;
L: Κάτι μεταξύ house & techno της γερμανικής σχολής κυρίως, με έμφαση στην minimal και dub αισθητική. Η καλύτερη περιγραφή που μου έδωσε φίλος από αγγλία που είχε έρθει να με ακούσει ήταν “dark ‘n sleazy”

δ: Με ποιον Dj ή παραγωγό θα ήθελες να συνεργαστείς σε μια μελλοντική σου παραγωγή ή εμφάνιση και ποια συνεργασία σου έχει μείνει αξέχαστη;
L: Για παραγωγή θεωρώ ότι η ιδανική συνεργασία είναι με τον επί χρόνια φίλο και συνεργάτη τον Mr.Statik. Έχουμε δουλέψει καμιά δεκαριά κομμάτια μαζί, τα οποία όμως δεν έχουν καταφέρει να κυκλοφορήσουν. Σε αυτή την συνεργασία υπάρχει μια αλληλοσυμπλήρωση στην «παραξενιά», το «αλλόκοτο» και το «κολλημένο», στοιχεία τα οποία μας αρέσουν και τα οποία αποτυπώνονται και στα back 2 back dj set που κάνουμε εδώ και σχεδόν μια δεκατετία. Δυστυχώς οι συνθήκες αυτή την στιγμή δεν επιτρέπουν μια πιο εντατική συνεργασία στον τομέα της παραγωγής που θα κατέληγε σε κυκλοφορία. Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω, την επί χρόνια συνεργασία με τον Θοδωρή Τριανταφύλλου στο σχήμα Novox που είχαμε. Από εκεί, αποκομίσαμε ωραίες εμπειρίες, κάναμε κάποιες κυκλοφορίες, στις οποίες υπάρχουν κομμάτια που θεωρώ ότι είναι κομμάτια του εαυτού μου μια και περιέχουν αληθινά συναισθήματα μέσα.

δ: Τι ακούς τελευταία και τι πιστεύεις ότι θα έπρεπε και εμείς να προσέξουμε μέσα στο 2014;
L: Τελευταία ακούω κυκλοφορίες από Κολομβία και Ιαπωνία και πιστεύω ότι φέτος θα τραβήξουν την προσοχή label όπως Cabaret Musique και Low to High rec,. Κάποιες σταθερές αξίες όπως η θρυλική perlon και πλεόν και η hello?repeat φροντίζουν να μας τραβούν πάντα την προσοχή με ότι και να έχουν βγάλει τα τελευταία χρόνια. Γενικά θέλει να είναι κανείς στο ψάξιμο συνέχεια. Diggin, diggin, diggin 

δ: Οι 3 τελευταίοι δίσκοι που έχεις αγοράσει?
L: Dewalta & Voigtman - Ground Effect EP της Hello?Repeat
     Bihn - Downtown EP της Cabaret
     Inner - Shung Avery EP της Polen

δ: Βινύλιο ή digital? Γιατί?
L: Βινύλιο. Καλό και βολικό σε μεγάλο βαθμό το digital αλλά το βινύλιο έχει κάποια στοιχεία και χαρακτηριστικά τα οποία δεν συγκρίνονται με το ψηφιακό.
Είναι θέμα ήχου πρωτίστως. Η ανάδραση των χαμηλών συχνοτήτων που αναπαράγεται από το ηχοσύστημα δίνει άλλο όγκο και «ζωντάνια» στο τελικό αποτέλεσμα. Κατά δεύτερον πιστέυω ότι ειδικότερα τα label τα οποία βγάζουν βινύλιο προσέχουν πάρα πολύ τις κυκλοφορίες τους. Το κόστος σε σύγκριση με το digital μπορεί να είναι και πέντε φορές πάνω οπότε η κυκλοφορία θα πρέπει να έχει ποιότητα προκειμένου να μην καταλήξει στα αζήτητα. Είναι και το θέμα του ότι κρατάς κάτι στα χέρια σου, το αγγίζεις, το αναγνωρίζεις από το εξώφυλλο του ακόμα και υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες (π.χ. 7 το πρωί σε σκοτεινό booth έχοντας πιει 10 ποτά).

Τον Lostra μπορείτε να βρείτε και να ακολουθήσετε στα παρακάτω links:
Soundcloud:
https://soundcloud.com/lostra
Mixcloud:
http://www.mixcloud.com/lostra/
Facebook:
https://www.facebook.com/lostra1

Ας ρίξουμε μία ματιά σχετικά με το τι θα περιμένουμε από τον Lostra στο φετινό D-side μικροfest! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου